Polgári Magyarország

Polgári Magyarország

A magukra maradtak életét meg kell menteni

2020. április 08. - Polgári Magyarország

A koronavírus-járvány tragikus hatásainak csökkentésekor leegyszerűsítve két azonnali cselekvést igénylő feladatunk van: emberek életének megmentése és a társadalmi-gazdasági működőképesség fenntartása.

Az első feladatnak azonban két része van. Az első a megelőzés és a gyógyítás. A második, hogy azonnal segítséget kell nyújtani honfitársaink százezreinek, akiknek nincs sem jövedelme, sem tartaléka (pénze), hogy fenntartsák életfeltételeiket, mert sajnos ez szintén emberéleteket veszélyeztet. Már ma is, és az ennek következtében elhunytak száma éppúgy beláthatatlan, mint a járvány közvetlen áldozatainak száma.

Az emberéletek megmentésének ez a területe szorosan kapcsolódik a társadalmi-gazdasági működőképesség fenntartásához. Mégis külön kell beszélni róla, mert miközben a hírek több, mint kilencven százaléka a járványról szól, a híreket a gyógyítás-életmentés és a gazdaság működőképességének fenntartása („újraindítása”) uralja, és kevés, nagyon kevés szó esik arról, hogy milyen tervek vannak a lehetséges humanitárius katasztrófa elkerülésére. Magyarország több régiójában ugyanis tragikus a nyomor. Nincs munka, nincs jövedelem, szinte nincs orvosi ellátás, de még élelmiszerbolt is alig.

A magyar lakosság öngondoskodásának alacsony szinte, és a magyar gazdaság speciális viszonyai (alacsony bérek, nyugdíjak és segélyek, a külföldön dolgozók nagy száma, nagy beszállítói függőség, sok tőkeszegény kisvállalat, sok egyéni vállalkozó, nem mindig tisztázott munkaviszony stb.) miatt Magyarországon a járvány következtében a nyugat-európai országoknál sokkal nagyobb arányban maradnak magukra emberek a létfenntartáshoz szükséges minimális jövedelem vagy tartalék nélkül. Az ő problémáikat nem lehet csupán a gazdaság működőképességének fenntartása vagy a gazdaság újraindítása logikájában megoldani, hanem egy humanitárius katasztrófa elhárításának logikája szerint kell kezelni a járvány idején. Figyelembe véve azt is, hogy a lakosság különböző csoportjainak higiéniás szokásai különbözőek, és mások az anyagi lehetőségei is a védekezéshez szükséges eszközök megvásárlására. A tudatlanságban, vagy nehéz helyzetben lévők célzott megsegítése jelentősen csökkentené a járvány terjedését a legnehezebb körülmények között élők körében.

A gyógyító-megelőző programok és a társadalmi-gazdasági működőképesség fenntartására irányuló programok mellett Magyarországon szükség van egy olyan azonnali szociális-szolidaritási programra, amely célzottan a legnehezebb helyzetben lévők életben maradását segíti. Célzottan, tehát adatok alapján és ott, ahol erre valóban az életben maradáshoz van szükség. Nincs most helye politikai számításnak, évekkel későbbre vonatkozó megtévesztő ígéreteknek. Az adatok a legnehezebb helyzetben élőkről a kormány rendelkezésére állnak. Csak a kormány képes ilyen célzott program kidolgozására, és a források vagy éppen a konkrét segítség célba juttatására.

A bejegyzés trackback címe:

https://pmo22.blog.hu/api/trackback/id/tr3815598522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fideSS a retardáltak gyűjtőhelye 2020.04.08. 21:11:46

Nuygi, meg fogják menteni mélyszaros lölökét, a pelenkadobáló királylányt, a kinőtt zakós világításkirályt, mindenki meg lesz mentve aki orbán kancigány környezetében és családi körében méltó a megmentésre.

MAurelius 2020.04.08. 21:17:17

Minden társadalmat, kormányt minősít, hogy megvédi-e a legelesettebbek. Eddig a kormány részéről semmi ilyet nem láttunk! 1-től 10-ig terjedő skálán (a tízes a legjobb) a teljesítményük 1. Nem, inkább nulla!

sóhegy049 2020.04.08. 22:00:53

2022 a tét! A totális tétlenség nem lehet opció! Ha mégis, akkor 2022 bukfenc lesz. Bevállalnák? :-)

tireless treehugger 2020.04.08. 22:13:00

"Magyarország több régiójában ugyanis tragikus a nyomor. Nincs munka, nincs jövedelem, szinte nincs orvosi ellátás, de még élelmiszerbolt is alig."

Ők arrafelé így szokták meg, ezt szeretik, erre szavaztak. Miért akartok erőszakkal beleavatkozni az életükbe?.

nemecsekerno_007 2020.04.08. 22:15:41

Pénzt semmitevésre nem adnak és ezt jól csinálják. Mielőbb vissza kell engedni az embereket a munkába, még ha 4 órásba is, aztán az állam 3 hónapig fizeti a bérük másik felét. Ez a szokásos pénzszórási reflex a ballibák mániája, bettó szociális demagógia. Az is lehet, hogy felpörgetik a közmunka-programot is, de még az is jobb mint a segélyezés.

MAurelius 2020.04.08. 22:18:26

“Ők arrafelé így szokták meg, ezt szeretik, erre szavaztak. Miért akartok erőszakkal beleavatkozni az életükbe?” Nem! Minden magyar állampolgár felelős minden magyar állampolgárért!

kvadrillio 2020.04.08. 22:19:42

NU, ILYEN EMBEREK KELLENEK ORSZÁGVEZETŐKNEK !!!!! NEM HARÁCSOLÓ FASZKALAPOK !
„A világjárvány segíthet megoldani a lakhatási válságot”
Neuberger Eszter társadalom ma 19:50 133

„Maradj otthon!” - ez most a koronavírus elleni küzdelem jelmondata világszerte.
Azonban csak a társadalom egy kiváltságos részének védekezését segíti: azokét, akiknek így vagy úgy, de stabil a lakhatásuk.
1,8 milliárd ember a földön már most sem mondhatja ezt el magáról, ráadásul a járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság azzal fenyeget, hogy újabb tömegek kerülnek utcára.
A világjárvány azonban nem csak felszínre hozza a problémákat, a mostani helyzet felelős kezelése akár a társadalmat évek óta nyomasztó lakhatási válság feloldását is elhozhatja.
Erről beszélt Leilani Farha, az ENSZ lakhatásügyi különleges jelentéstevője a 444-nek adott interjújában.

illaim 2020.04.08. 22:23:55

@nemecsekerno_007: Miért hazudsz fidesstálib? Évek óta tömik a pénzt a focistákba! Eredmény pedig nulla! Az önkormányzatoktól pénzt vonnak el, a TAO-t meg továbbra is fizetik a semmire! LOL

MAurelius 2020.04.08. 22:24:06

“Pénzt semmitevésre nem adnak és ezt jól csinálják. Mielőbb vissza kell engedni az embereket a munkába, még ha 4 órásba is, aztán az állam 3 hónapig fizeti a bérük másik felét. Ez a szokásos pénzszórási reflex a ballibák mániája, bettó szociális demagógia. Az is lehet, hogy felpörgetik a közmunka-programot is, de még az is jobb mint a segélyezés.”
Nem segélyezésről van szó! A fuldoklótól sem kérdezzük meg, hogy tiltott helyen fürdött-e, hanem kimentjük! Aztán persze felelősségre vonjuk, ha tiltott helyen fürdött, de előbb kimentjük!

werinter 2020.04.08. 22:26:30

Érdekes módon azokat senki soha nem akarja támogatni, akik ilyenkor is fenntartják az ország működésést, akik termelő tevékenységet végeznek, mondhatni létfontosságú a munkájuk. Valahogy őket soha senki nem akarja segíteni, de amikor a léhűtők bajba jutnak egyből megy a sajnálkozás. Pl.: a színészek, zenészek, egyéb művészek akik egész évben dőzsölnek, brutális pénzeket szednek be egy-egy fellépésért most ők mondják, hogy nicns tartalékuk? Vagy azoknak a kkv-knak akik éhbérért dolgoztatják az embereiket, basznak adózni normálisan, ha be is jelnetik a munkásaikat 4-6 órára, szigorúan minimálbérre? Őket sajnáljam? A vállalkozót aki pofátlan pénzeket lenyúl egy-egy felújítás során? Pl.: villanyszerelők, kőművesek stb? Ráadásul kontár, okádék munkát végeznek?
A nyugdíjasokat akik sokszor több pénzből élnek EGYEDÜL, mint egész családok, gyerekkel, két szülővel akik dolgoznak mindketten? Amikor a nyugdíjas el tud menni egyszerű, nem túl megterhelő munkát végezni, mindenféle támogatást kap rájuk az adott cég, emelett még a nyugdíjat is megkapják, ráadusl mostmár 13. havi nyugdíj meg kutyafasza... őket kellene ÁLLANDÓAN sajnálni?
Ki sajnálja és kinek jut/jutott eszébe VALAHA is sajnálni a mezőgazdaságban dolgozókat? Akik az év 365 napján folyamatosan melóznak szarért hugyért, hogy a többinek legyen mit zabálnia?
Ki fogja sajnálni pl.: az élelmiszeriparban dolgozókat?

sóhegy049 2020.04.08. 22:34:25

@werinter:
"azoknak a kkv-knak akik éhbérért dolgoztatják az embereiket, basznak adózni normálisan, ha be is jelnetik a munkásaikat 4-6 órára, szigorúan minimálbérre? Őket sajnáljam? A vállalkozót aki pofátlan pénzeket lenyúl egy-egy felújítás során? Pl.: villanyszerelők, kőművesek stb"
Fordítsuk csak ezt meg.
A kisvállalkozó végzi a takony munkát, a kkv meg agyonbaszva adóhegyekkel kellene, hogy versenyezzen a kontárral.
Kit is sajnáljuk? Akik olyan helyen és munkát végeznek-végeztetnek velük, hugyér'-szarér', ami már-már megalázó. Azokat, akik most nulla eséllyel indulnak a nulláról.

sóhegy049 2020.04.08. 22:37:21

@MAurelius:
"A fuldoklótól sem kérdezzük meg, hogy tiltott helyen fürdött-e, hanem kimentjük! Aztán persze felelősségre vonjuk, ha tiltott helyen fürdött, de előbb kimentjük"
A Fideszes gondolatvilága szerint? :-) A fuldoklót víz alá kell még nyomi.

tireless treehugger 2020.04.08. 23:02:08

"A fuldoklótól sem kérdezzük meg, hogy tiltott helyen fürdött-e, hanem kimentjük! Aztán persze felelősségre vonjuk, ha tiltott helyen fürdött, de előbb kimentjük"

Aztán hogyan is történne az a felelősségre vonás?, elveszed tőlük ami nincs?. Amit te büntetésnek gondolsz az nekik jutalom. Azok a helyek ezer éve le vannak pukkanva, oda senki sem mehet felelősségre vonni, nem érinti őket semmi, sem a háború, sem a forradalom sem a királyok, sem a tatár sem a török, sem az osztrák, sem a nyilasok, sem a kommunisták, és valószínűleg mág a dínók és papucsállatkák is elkerülték.

A te "polgári magyarországod" csak fele királyság, a másik fele önmagába zárkózó butaság/sötétség.

sóhegy049 2020.04.08. 23:14:51

@tireless treehugger:
"a másik fele önmagába zárkózó butaság/sötétség"
Kiváló szavazóbázisok.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.08. 23:22:53

„2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érintette állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy. Mindenütt legalább a munkanélküli ellátást vagy a segélyezést vagy valami mást kiterjesztettek. Ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély.”

/ Ferge Zsuzsa /

sóhegy049 2020.04.08. 23:24:12

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
De most 2020 van és más van kormányon, jó reggelt.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.08. 23:48:40

@sóhegy049: Aki 2008-ban, kormányon nem tett semmit a válság miatt bajba került rétegekért, az most ne akarja megmagyarázni, hogy mit kell csinálni.

232323 2020.04.09. 05:38:32

Miért kéne bárkit megmenteni?

MIÉRT VESZIK MOST EL TŐLEM A LEHETŐSÉGET HOGY FELJEBB LÉPJEK? MIÉRT? KÜLFÖLDÖN HÚZOM A BELEM HOGY LEGYEN PÉNZEM ÉS VÉGRE ITT LENNE A LEHETŐSÉGEM ARRA, HOGY EZ A HUGYFOLTNAK NEVEZETT MAGYARORSZÁG BEDŐLJÖN ÉS VÉGRE OLCSÓN VEHESSEK. DE NEM, EZT A LEHETŐSÉGET IS EL AKARÁK VENNI.

HÁBORÚT AKAROK. MILLIÓ HALÁLÁT, HOGY VÉGRE BEVÁSÁROLHASSAK DISZKONTÁRON ÉN IS ÉS A BURZSUJKODHASSAK DŐZSÖLHESSEK, DÖJFÖSKÖDHESSEK ÉS MUNKA NÉLKÜL CSAK BESZEDJEM A PÉNZEKET.

GECIRE HAGYJANAK MINDENKI MEGROPPANI.

232323 2020.04.09. 05:40:01

ENGEM KI SAJNÁL? KI TÁMOGAT? SOHA SENKI. POFÁNOKÁDNÁM AZ ÖSSZES MENTEGETŐT. NE VEGYÉK EL ADÓ FORMÁJÁBAN AZT AMIÉRT MEGDOLGOZOK AZTÁN ADJÁK ODA A HEVEROKNAK MEG A FELELŐTLENEKNEK.

FELROPPANOK

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.09. 06:46:14

Minden pénzt oda kell adni Sorosnak, ő majd befekteti. Nme ez a demokrata, polgárikonzervatív megoldás?

ami szabad 2020.04.09. 08:21:05

Csakhogy, ez a kormány, nem akarja megoldani a problémát. Szemmel jól látható módon, 10 éve a nyomorultaktól vesz el, hogy a gazdagoknak adja. A feudalizmus minden mocskával előálltak már, a földbirtok rendszer, a kiszolgáltatott jobbágy- lét mindez ál-kerszetény, ál-nemzetmentő retorikával tálalva, úgy tűnik, simán lecsúszik a vidéki szegénység torkán is. A mostani "mentőcsomag" 1.300 Mrd-jából 600 Mrd megy kb. lölőéknek a szállodáikra a 600 Mrd-os vasútfejlesztési projecten TÚL. Pont leszarják, hogy kb. heti 50.000 új munkanélküli mi a szarból él majd meg. Alsó hangon 500.000 körül lesznek mire újra tud indulni a termelés. Nem is szólnék az online oktatás szegregációt erősítő hatásairól, ami miatt sokszázezer eddig is lemaradt gyerek esélye esik nullára, így már meg is termeltük a következő jobbágy- generációt! Nem, ez nem polgári Magyarország, ez sok-sok visszalépés a feudalizmusba, olyan miniszterelnök helyettessel, aki járvány idején templomba hajtja ostoba népét meghalni..

ami szabad 2020.04.09. 08:23:57

@MAXVAL bircaman közíró: Nem drága, így kell ezt csinálni ahogy most, maximálisan támogatom! 600 Mrd lölönek vasúti - titkosított projectre, 600 mrd a szállodáira ( igaz, ott vejkó is érintett erősen, meg akinek még vettünk szállodát adóinkból haveri körben) A valós rászorulóknak meg lofax a popóba, dögöljenek már meg, hiszen olllyan problémás, hogy még vesznek levegőt, esetleg itt- ott számon is kérik, hogy tán, nem ez a feladata egy ország kormányának, hanem a szolgálat...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.09. 08:28:04

@ami szabad:

Senkinek se jó, ha leállítjuk a gazdaságot. A segélyezés a gazdaságfejlesztéssel párhuzamosan érdemes csinálni.

chrisred 2020.04.09. 08:43:56

Majd kapnak 2022 márciusában erzsébetutalványt meg rezsitámogatást, hogy tudják, hová kell behúzni az ikszet. Addig meg csak kihúzzák.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.04.09. 09:33:27

„2020-ban Magyarország volt az egyetlen Covid válság érintette állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy. Addig ezermilliárd forintot dobtak ki az ablakon stadinokra, az orvosok fele külföldre menekült a hazai viszonyok elöl, a munkanélküli ellátást pár hónapra vágták le, a segélyezést meg még a betegektöl is megvonták. Ennek következtében amikor a járvány beköszöntött, a magyar embereket lepusztult kórházak, a védöfelszerelés teljes hiánya és üres állami kassza várta.”

/ Kovács János kisember /

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.04.09. 09:37:13

@MAXVAL bircaman közíró: "Minden pénzt oda kell adni Sorosnak, "

hehhe tze bulgár elmebeteg, éppenséggel Mészaros Lölöhöz fognak dölni a megmentö pénzek. Gürcöjön is csak a magyar kisember azért, hogy az adója a felcsúti falusi haver zsíros kasszájába menjen!

HaD 2020.04.09. 09:51:21

@werinter: Hát ebben nagy igazságok vannak...

HaD 2020.04.09. 09:57:18

@ami szabad: most mi gond? A hit az hit...nem??? Ki kérdezte anno a gyermek kereszteseket hogy mit szólnak az Alpokon való átkelésen???....nehogy már eltűnjön a templomból a sok nyugger aki anno üvöltötte a május 1.-i felvonulásokon hogy " a párttal a néppel egy az utunk":):) Szerintem erre gondolhatott a T. Miniszterhelyettes Úr is amikor ezt kitalálta...végre egy igaz hívő ember:)

HaD 2020.04.09. 10:01:15

@ami szabad: Kádár elvtárs is megmondta hogy nem baj ha az elvtársak lopnak csak itthon legyen elköltve...ez szépen leszivárog a fogyasztási láncon át minden kisemberhez:)...mi ezzel a gond??? Így épült(t) szépült kis hazánk és akik most vezetik(30 éve) csak a legjava tanoncok rokonok...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.09. 10:30:48

@math0: Terelés. Mi köze Bokros vagy Orbán csomagjának a 2008-as válságban az akkori szociszadesz kormány által cserben hagyott társadalmi csoportokhoz?

nemecsekerno_007 2020.04.09. 10:37:02

@illaim: Hazudsz, csúsztatsz. Ne akard más pénzét költeni azzal a felkiáltással, hogy a Patás a focistákra költötte eddig.

nemecsekerno_007 2020.04.09. 10:39:48

@math0: Hazudsz, csúsztatsz és te is más pénzéd költenéd azzal a felkiáltással, hogy te jobban tudod mire kéne. A saját pénzeddel foglalkozz elsősorban. Abból osztogass.

nemecsekerno_007 2020.04.09. 15:07:33

@math0: De, ugyanazt csinálnád csak nincs lehetőséged.

nemecsekerno_007 2020.04.09. 17:53:10

@math0: Érv?! Észre se veszed magad. Más pénzét akarnád költeni, de mint írtam nem kaptál felhatalmazést senkitől. A saját zsebedben turkálj

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.11. 15:38:29

@math0: Az a köze, hogy Gyurcsányod, aki most követelőzik, kormányon semmit nem tett a bajba jutott rétegekért. Nem áll jól..
süti beállítások módosítása